Bu yazı, Noktasız Dergi’nin “Yeni Putlar” temalı üçüncü sayısında yayımlanmıştır. Yazının tamamını okumak için tıklayınız…
İnsan neden tapınma ihtiyacı duyar?
İnsanın insanla ve doğayla mücadelesinde üstesinden gelemediği her konu çaresizlik duygusuna sebep olmuş, bu çaresizlik de insanın kendi hakkında aciz olduğu yargısını doğurmuştur. İnsan, gözlemlediği doğal düzenin kendinden üstün bir güç tarafından kontrol edildiği çıkarımı ile de ilah kavramını oluşturmuştur. Çaresizlik duygusunu üst bir gücün tasarrufunca oluşturulmuş kader algısına teslimiyetle aşan insanın inanma ihtiyacı da en temel güdüsü haline gelmiştir.
Görünmez bir güç hayatlarımızı şekillendiriyor!
Zaman içinde çeşitli varlıklar üzerinde tecessüm eden bu inanç, toplumsal hayatın şekillenmesinde de büyük rol oynar. İnsanın bireysel inanç ve ibadet faaliyetleri taraftar kazandıkça aile yapısını, siyaseti, kültürü ve eğitimi de derinden etkiler.
Doğumundan günümüze kadar insanla birlikte değişen, dönüşen, evrilen inanç sistemleri günümüzde birkaç istisna dışında çoğunlukla tek tanrılı (semavi) dinler şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kilden, topraktan, hatta helvadan yapılan insan ürünü putlara tapmayı oldukça geride bıraktık. (…)
Gamze Nur ŞAN