Uluslararası Demokrasi ve Diktatörlük

Bu yazı, Noktasız Dergi’nin “Yeni Putlar” temalı üçüncü sayısında yayımlanmıştır. Yazının tamamını okumak için tıklayınız…

Ülkemizde Albert Camus’nün “varoluşçu şöhreti”, onun politik yazılarını ekseriyetle gölgelemiştir. Halbuki Camus, yalnızca politik bir düşünür değil, Fransız Komünist Partisine üyeliği ve bu partiden “Troçkist” suçlamasıyla atılmasında da görüleceği üzere aynı zamanda politika ile iç içe bir kişiliktir. Camus’nün bu kısa yazısında kavranabilecek ilk şey dünyanın artık bir bütün haline geldiği ve bölgeselliğin ve bölgesel politikaların artık bir değeri kalmayışıdır. Aynı şekilde bir bölgede olan olaylara seyirci kalmanın da anlamsız ve olanaksız olduğunu anlayabiliriz. Camus, yeni düzenin ‘ulusal’ değil, ‘evrensel’ olmak zorunda olduğunun altını çizer. Çok değil, bundan 10 sene öncesine kadar Ortadoğu ve Afrika’nın belirli bölgelerine sıkıştırılmış olan terörün bugün Avrupa’nın en “huzurlu” kentlerine dek sıçramış oluşu Camus’nün bu yazısını adeta doğrular niteliktedir. Camus’nün karşısına aldığı put, dünyanın konumunu görmekten uzak ‘bölgesel politikalar’dır. 

Neither Victims Nor Executioners, Albert Camus’nün Kasım 1946’da Fransız direnişinin günlük gazetesi Combat‘da seri olarak yazdığı bir dizi denemedir. Denemelerde şiddet ve cinayeti ve bunların işleyenler, acı çekenler veya gözlem yapanlar üzerindeki etkileri anlatılır. Uluslararası Demokrasi ve Diktatörlük bu denemelerden bir tanesidir. (…)

Albert CAMUS

Çev. Zeynep İlayda ÖZKURT

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön